Heel lang zaten jongens en meisjes bij elkaar in de klas om te leren. De katholieke mensen in ons land wilden graag aparte scholen voor jongens en meisjes. Het was een grote wens van pastoor Van Spaandonk om in Nispen aparte scholen voor jongens en meisjes te hebben oftewel 'bijzonder onderwijs'. De zusters Franciscanessen uit Roosendaal startten op 10 januari 1926 met de meisjesschool Sint Antonius, nu basisschool De Linde. Bij de school was ook een klooster waar de zusters woonden. Dit kloostergedeelte is enkele jaren geleden gesloopt. Een jaar later werd de openbare lagere school verderop in de Dorpsstraat een katholieke school voor jongens gebouwd. Deze school kreeg de naam Sint Donatusschool. Deze school werd tijdens de bevrijding van Nispen zwaar beschadigd. Daarom werd na de oorlog een nieuwe jongensschool aan de Bergsebaan gebouwd. Nu is dit dorpshuis Nisipa. Een gedeelte van de oude jongensschool aan de Dorpsstraat maakt nu deel uit van de kantine van tennisvereniging Set '77. Pastoor Van Spaandonk heeft nog een groot project in Nispen in gang gezet: de bouw van de huidige kerk die in 1931 werd voltooid.

1926: Bouw school en klooster

1940