De oma van koning Willem-Alexander, koningin Juliana, werd op 30 april 1909 geboren uit het huwelijk van koningin Wilhelmina van Oranje-Nassau en prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. De mensen in Nederland waren heel blij dat er een prinsesje werd geboren en daarom leidde dit tot grote feestelijkheden in heel het land. Ook de Nispenaren besloten om de geboorte uitbundig te vieren, dit gebeurde pas op 25 mei 1909. Eén van de activiteiten was het planten van een herinneringsboom. Ook de schoolkinderen uit Nispen werden hierbij betrokken. Onder grote belangstelling werd de boom geplant en werd een oorkonde, getekend door toenmalig burgemeester Coenen en de leden van het Oranje-Comité, in een verzegelde fles gestopt en begraven bij de wortels van de boom. Toen de oudste dochter van Juliana werd geboren in 1938, prinses Beatrix, werd opnieuw een speciale boom in Nispen geplant: de Beatrixlinde bij de Klokbergsestraat. In 2004 werd voor de oudste dochter van onze koning ook een speciale boom geplant: de Amalialinde aan de Patrijsstraat. Op 30 april 2013, de dag dat Willem-Alexander koning werd, werd een speciale Koningslinde geplant op Oostmoer als herinnering aan dit bijzondere moment.

1909: Planten Julianalinde

Meer weten over dit venster? Ga dan naar het dossier waar je meer informatie vindt over dit onderwerp zoals boeken, films, weblinks en weetjes..

1914