Home Canon van Nispen Op zoek Aan de slag Plattegrond Over deze site

In de negentiende eeuw kwam er in ons land steeds meer aandacht voor het voorkomen van ziekten. Een aantal ziekten kregen mensen omdat zij vervuild water moesten drinken. Om dit te veranderen ging men schoon water uit de grond oppompen wat voortaan door mensen als drinkwater gebruikt kon gaan worden. Daarvoor werden overal in Nederland waterleidingnetten aangelegd. In 1886 werd in de gemeente Roosendaal en Nispen gestart met de aanleg van een waterleidingnet door een particuliere onderneming. Het water werd gewonnen uit twee welputten op de Nispense heide ten oosten van het dorp. Deze met de schop gegraven putten waren 20 meter breed en hadden een lengte van 300 en 600 meter. Hier werd het water uitgepompt en via een openlucht zandbedfilter werd het verder naar Roosendaal gepompt. Als gevolg van het inmiddels sterk vervuilde water werd de waterwinning in 1914 gestaakt. Het complex werd later verkocht aan mevrouw H.G. Van Campen-Verschuur uit Abcoude die aan het gebied de naam Zonneland gaf. Zij liet het gebied beheren door de familie Koopmanschap. Deze familie begon in in 1931 in de waterputten met een zwembad. Veel Nispenaren en Roosendalers hebben daar gezwommen onder leiding van badmeesters vader en zoon Koopmanschap. Het bad werd na de komst van het gemeentelijk zwembad De Stok te Roosendaal opgeheven en toen begon de familie Koopmanschap een camping. In het voormalig machinegebouw waar voorheen de stoommachines en pompen hebben gestaan zijn nu de kantine en campingwinkel gevestigd.
Canon van Nispen, vensters op de historie van een grensdorp

1886: Waterwinning op de heide


1800 - 1900      

Burgers en Stoommachines

Dossier

Meer weten over dit venster? Ga dan naar het dossier waar je meer informatie vindt over dit onderwerp zoals boeken, films, weblinks en weetjes..

Plattegrond


Bekijk waar de gebeurtenissen uit de canon zich precies hebben afgespeeld of waar je nog sporen van het verleden kunt terugvinden.


Naar het volgende venster

1909