Home Canon van Nispen Op zoek Aan de slag Plattegrond Over deze site

De bergkorenmolen aan de Dorpsstraat werd in 1850 gebouwd door Johannes van de Wijgert. Vier jaar later verkocht hij de molen aan Johannes Ludovicus Aerden uit Wouw. De familie Aerden was een echte molenaarsfamilie. In Nederland en België zijn meerdere molens in bezit geweest van deze familie zoals in Essen en Wouw. In 1883 werd bij de molen een stoomketel geplaatst zodat ook zonder wind gemalen kon worden. Begin twintigste eeuw werd de stoomketel vervangen door een petroleummotor.

Rond 1936 werden de houten wieken vervangen door ijzeren waarbij een speciaal systeem er voor zorgde dat de draaisnelheid vrij constant werd gehouden. Dit noemt men Van Riet-systeem, vernoemd naar de molenmaker die een al langer bestaand systeem verbeterde.  De Nispense molen is de enige beltmolen in Nederland die op vier wieken met dit systeem is uitgerust. Dat maakt deze molen uniek. Het gebouw is overigens ook het enige rijksmonument in Nispen. Samen met de kerktoren vormt de molen een herkenbaar onderdeel van het silhouet van Nispen.

Canon van Nispen, vensters op de historie van een grensdorp

1850: Bouw van de molen van Aerden


1800 - 1900      

Burgers en Stoommachines

Dossier

Meer weten over dit venster? Ga dan naar het dossier waar je meer informatie vindt over dit onderwerp zoals boeken, films, weblinks en weetjes..

Plattegrond


Bekijk waar de gebeurtenissen uit de canon zich precies hebben afgespeeld of waar je nog sporen van het verleden kunt terugvinden.


Naar het volgende venster

1886