Home Canon van Nispen Op zoek Aan de slag Plattegrond Over deze site

Toen Napoleon Bonaparte in 1815 voorgoed was verslagen, vergaderden de Europese landen over de wijze waarop voorkomen kon worden dat Frankrijk nogmaals andere landen zou gaan veroveren. Men besloot toen om de voormalige Republiek der Verenigde Nederlanden (het tegenwoordige Nederland) en de voormalige Oostenrijkse Nederlanden (het huidige België) één land te laten worden: het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden. Eigenlijk was dit een terugkeer naar de situatie vóór 1648. Maar het werd geen succes. Noord en Zuid waren uit elkaar gegroeid, al zal daar in Nispen en Essen niet zoveel van te merken zijn geweest. In 1830 besloten de Zuid-Nederlanders zich af te scheiden en noemden hun land België. In Nispen is er nauwelijks gevochten maar er kwamen wel Nederlandse soldaten die een aantal jaren de grens moesten bewaken. In het jaar 1830 besloot de Nispense pastoor Luijkx om iets speciaals te doen voor de kerk. Men begon met de verering van Donatus, een heilige die volgens de mensen bescherming kon bieden tegen onweer. Veel mensen kwamen jaren in het eerste weekend van juli naar de kerk toe om speciaal te bidden voor bescherming tegen onweer. Nog steeds wordt deze Donatus in Nispen vereerd.

Canon van Nispen, vensters op de historie van een grensdorp

1830: Afscheiding België


1800 - 1900      

Burgers en Stoommachines

Plattegrond


Bekijk waar de gebeurtenissen uit de canon zich precies hebben afgespeeld of waar je nog sporen van het verleden kunt terugvinden.


Dossier

Meer weten over dit venster? Ga dan naar het dossier waar je meer informatie vindt over dit onderwerp zoals boeken, films, weblinks en weetjes..


1830

Naar het volgende venster