Home Canon van Nispen Op zoek Aan de slag Plattegrond Over deze site

Lodewijk Napoleon Bonaparte, broer van de Franse keizer Napoleon, werd in 1806 de eerste koning van Nederland. Dat heette toen het koninkrijk Holland. Lodewijk maakte veel reizen door het land want hij wilde graag weten hoe de mensen leefden. Op 1 mei 1809 kwam hij tijdens zijn reis door onze provincie ook in Nispen. Toen mensen hem vertelde dat het kerkgebouw door katholieken en protestanten werd gebruikt vond hij dat erg prettig om te horen. De koning vond het belangrijk dat mensen goed met elkaar samenleefden. Lang bleef Lodewijk geen koning. In 1810 besloot Napoleon dat Nederland deel moest worden van het Franse keizerrijk. Nispen werd toen enkele jaren een deel van Frankrijk. In de Bataafs-Franse tijd veranderde erg er veel. De inwoners kregen met regels te maken die voortaan in het gehele land golden. Ook kwam er in 1802 een einde aan de lange kerkelijke band met Essen. Essen werd namelijk een zelfstandige parochie.


Canon van Nispen, vensters op de historie van een grensdorp

1809: Lodewijk Napoleon op bezoek


1800 - 1900      

Burgers en Stoommachines

Plattegrond


Bekijk waar de gebeurtenissen uit de canon zich precies hebben afgespeeld of waar je nog sporen van het verleden kunt terugvinden.


Dossier

Meer weten over dit venster? Ga dan naar het dossier waar je meer informatie vindt over dit onderwerp zoals boeken, films, weblinks en weetjes..


1809

Naar het volgende venster