Home Canon van Nispen Op zoek Aan de slag Plattegrond Over deze site

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de kerk van Nispen in 1583 zwaar vernield. In de jaren 1613-1618 werd het gebouw opgeknapt. Ook kwamen er in de kerk nieuwe meubels. Vanuit Den Bosch kwamen in 1634 een nieuw orgel en de gebeeldhouwde eikenhouten balustrade. Toen in 1648 de Tachtigjarige Oorlog eindigde en de Vrede van Munster werd gesloten, veranderde er voor de katholieken erg veel. Zij mochten niet langer meer naar de kerk in hun eigen dorp. Die kerk was voortaan voor de protestanten. De Nispense katholieken moesten voortaan over de grens naar de kerk. Zij deden dat in een schuurkerk bij Steenpaal of op de pastorie in Essen. Later bouwde de parochianen dichtbij de Nederlandse grens maar nog net in Essen een nieuwe kerk. De kerk in Nispen werd voortaan gebruikt door een dominee en de protestanten. De dominee woonde in een deel van de kerk dat was ingericht als woonhuis. Groot was de hervormde gemeente niet, er hebben altijd heel weinig protestantse mensen in Nispen gewoond.Canon van Nispen, vensters op de historie van een grensdorp

1648: Hervormde gemeente


1600 - 1700      

Regenten en Vorsten

Dossier

Meer weten over dit venster? Ga dan naar het dossier waar je meer informatie vindt over dit onderwerp zoals boeken, films, weblinks en weetjes..


Plattegrond


Bekijk waar de gebeurtenissen uit de canon zich precies hebben afgespeeld of waar je nog sporen van het verleden kunt terugvinden.


Naar het volgende venster

1809